Co będzie lepsze dla naszego zdrowia: sokowirówka czy wyciskarka?

News

Sok z wyciskarki

Prowadzimy niezdrowy tryb życia. Nie da się tego ukryć. Sok owocowy pozwala nam jednak przynajmniej po części zniwelować negatywne efekty tego stanu rzeczy. W 15 minut do naszego organizmu trafia bomba składników odżywczych, witamin i energii, ale tylko jeśli nie będzie to sok pasteryzowany, z kartonika.

Dieta

Soki to urozmaicenie naszej diety, w której zwykle brakuje warzyw i owoców. Jest to też znakomita alternatywa dla osób, które nie lubią niektórych warzyw, ale po zmieszaniu ich soków z innymi są w stanie je przełknąć. Zdrowie Regularne picie soków warzywnych jest idealne na odkwaszanie organizmu i wypłukiwanie z niego toksyn. Poprawia nasz wygląd oraz sprawność umysłową. Lepiej pracuje żołądek i nawet skóra wygląda młodziej.

Sprzęt do wyciskania soków – sokowirówki

Najłatwiej i najtaniej jest uzyskać soki owocowe dzięki sokowirówkom. Na rynku jest ich cała masa i są stosunkowo tanie. Działanie sokowirówki nie jest skomplikowane. W jej wnętrzu wirują ostrza, które rozdrabniają warzywa i owoce, po czym na specjalnym sicie odciska je siła odśrodkowa i charakterystycznym dzióbkiem wypływa do szklanki czy innego pojemniczka. Sokowirówki mają swoje zalety. Pracują szybko i całkiem skutecznie. Nie trzeba jakoś specjalnie przygotowywać do nich surowca, ale niestety nie ze wszystkim sobie poradzą.

Picie soków

Sokowirówki lubią rzeczy twarde, a nie lubią miękkich i liściastych. Wydajność sokowirówek jest też wyraźnie niższa od wyciskarek i są dużo głośniejsze. Najgorsze jest jednak to, że sok z sokowirówki jest napowietrzony oraz podgrzany, przez co spora część jego składników odżywczych jest niszczona, a do tego nie wszystkie wydostają się z surowca.

Sprzęt do wyciskania soków – wyciskarki

Wyciskarki mogą być ręczne lub elektryczne, chociaż te ręczne nadają się tylko do miękkich owoców, takich jak cytrusy i są malo wydajne. Mechaniczne urządzenia wolnoobrotowe są cenione za swoją dokładność i wydajność. Działają na zasadzie miażdżenia surowca przez wolno obracające się wały ślimakowe. Najważniejszą zaletą tego typu urządzeń jest jakość soku. Jest on praktycznie idealny i jest go dużo. Można też go wypić nawet 72 godziny po przygotowaniu. Wyciskarki radzą sobie z absolutnie wszystkim, są ciche i łatwo się je myje. Wadą tych urządzeń niestety jest też ich cena.