Wpływ diety sokowej na oczyszczanie organizmu z toksyn
Dobrze zaprojektowany dieta sokowa oczyszczająca może pomóc w osiągnięciu celów zdrowotnych, czy chcesz schudnąć, oczyścić organizm, zmniejszyć ryzyko choroby, czy wszystkie powyższe.
"Termin "sokowanie" lub "oczyszczanie sokami" odnosi się zazwyczaj do okresu 3-10 dni, kiedy dieta danej osoby składa się głównie z soków owocowych i warzywnych" - mówi Yeong-Hau H. Lien, MD, Ph.D. "Jest on powszechnie sprzedawany jako przynoszący korzyści zdrowotne, w tym utratę wagi, wypłukiwanie toksyn z organizmu i zwiększenie energii".
Sok oczyszczający zawiera zazwyczaj mieszankę owoców i warzyw, które dają lepszy profil odżywczy niż picie szklanki soku jabłkowego. Możesz kupić te soki zapakowane w butelki, zrobić swój własny z sokowirówką lub znaleźć w pobliżu sklep spożywczy lub sklep ze zdrową żywnością, który przygotowuje soki.
Całe owoce i warzywa dostarczają błonnika pokarmowego, witamin, minerałów i szerokiego zakresu metabolitów roślinnych zwanych fitoskładnikami (lub fitochemikaliami). Ale jeśli Twój napięty harmonogram nie zapewnia Ci czasu na spożywanie wielu porcji jarmużu lub borówek dziennie, sok może być optymalnym sposobem na zaspokojenie Twoich codziennych potrzeb.
Zgodnie z MyPlate (aktualnym przewodnikiem żywieniowym wydanym przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych lub USDA), każdy 100 procentowy sok warzywny lub owocowy liczy się jako członek grupy warzyw lub soków.
Dlaczego dieta sokowa?
W The 150 Healthiest Foods on Earth, dr Jonny Bowden, nazywa sokowanie "bajecznym sposobem na uzyskanie większości korzyści z owoców i warzyw, plus korzyści z żywych enzymów zawartych w surowej żywności". Wśród powodów, dla których warto rozważyć oczyszczanie soków są:
1. Przyczynia się do codziennego podawania owoców i warzyw
Badania pokazują, że większość z nas nie spełnia naszych codziennych wymagań dotyczących warzyw i owoców. Sok może pomóc. Znaleziono jedno losowo wybrane, kontrolowane badanie obejmujące od jednej do dwóch filiżanek soku warzywnego dziennie, co stanowi dla zdrowych osób dorosłych skuteczny sposób na uzupełnienie niedoboru warzyw w diecie.
2. Poprawia zdrowie jelit
Sok daje ci spokój z przepracowanym jelitem. Dostarcza składników odżywczych w bardziej chłonnej formie, a brak błonnika oznacza mniej pracy dla jelita. Soki warzywne i owocowe dostarczają prebiotycznych włókien, w tym oligosacharydów, które odżywiają zdrową florę jelitową.
3. Zmniejsza stan zapalny
Badania łączą przewlekły stan zapalny z niemal każdą chorobą, jaką można sobie wyobrazić, w tym z otyłością. Jedno z badań wykazało, że koncentrat soku owocowego i warzywnego może zmniejszyć stan zapalny układu i inne czynniki ryzyka wystąpienia przewlekłej choroby u osób dorosłych z nadwagą i otyłością.
4. Wzmacnia działanie antyoksydantów
Witaminy, karotenoidy i substancje fitochemiczne zawarte w sokach owocowych i warzywnych stanowią imponujący impuls antyoksydacyjny w walce z szkodliwymi wolnymi rodnikami. Jedno z badań na zwierzętach wykazało, że soki owocowe i warzywne mogą poprawić zdolność antyoksydacyjną i zapobiec uszkodzeniom oksydacyjnym.
5. Zmniejsza ryzyko choroby
Badania wykazują, że soki owocowe i warzywne mogą obniżyć ciśnienie krwi i poprawić profil lipidowy, potencjalnie zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Ich działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne jest częściowo zasługą tych i innych usprawnień zdrowotnych.
Sprawdź ofertę diet pudełkowych sokowych na stronie: https://cateromarket.pl/catering-dietetyczny/warszawa
- 30 listopada 2020