Soursop zabija różne rodzaje raka, 200x bardziej skuteczny niż chemioterapia!
![News](/template-engine/795x529_soursop-zabija-rozne-rodzaje-raka-200x-bardziej-skuteczny-niz-chemioterapia-xekj.jpg)
Soursop (Annona muricata), znany również jako graviola, guyabano lub guanábana, jest kłującym, zielonym owocem tropikalnym, który jest szeroko badany ze względu na swoje wyjątkowe zdolności do walki z rakiem.
Soursop osiąga długość około 12 cali i wagę do 15 funtów.
Jego smak został opisany jako mieszanka truskawki i ananasa, z nutą kwaśnego smaku cytrusów. Liście soursop fruit mają niesamowite właściwości lecznicze, które sprawiają, że można je wykorzystać jako składnik kilku ziołowych produktów zdrowotnych.
Korzyści żywieniowe wynikające z soursopu
Soursop zawiera węglowodany jako główny składnik odżywczy i jest wolny od tłuszczu, cholesterolu i sodu.
Ten kłujący owoc zawiera znaczne ilości witaminy C, B1 i B2. Jest doskonałym źródłem wapnia, miedzi, błonnika, żelaza, magnezu, niacyny, fosforu, potasu, ryboflawiny i tiaminy.
Liście są bogate w kilka ważnych związków, w tym wapń, fruktozę i białko.
Wiele zalet soursopu wynika z jego właściwości antyoksydacyjnych, do których należą: alkaloidy, saponiny, terpenoidy, flawonoidy, kumaryny, laktony, antrachinony, garbniki, fenole i fitosterole. Ta grupa fitochemikaliów znana jest z właściwości zwalczających choroby i nowotwory, które mogą nawet opóźniać wzrost guzów.
Fitoskładniki znajdujące się w soursop sprawiają, że owoc ten jest również naturalnie przeciwwirusowy, przeciwpasożytniczy, przeciwbakteryjny i przeciwzapalny.
Jak soursop leczy raka?
Soursop szybko zyskuje popularność jako przedmiot badań ze względu na szerokie spektrum silnych czynników przeciwnowotworowych, określanych jako acetogeniny, które odgrywają kluczową rolę w leczeniu wielu odmian raka. Acetogeniny są długołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi, silnymi inhibitorami oksydazy NADH w błonach plazmatycznych komórek rakowych.
Badania opublikowane w "Journal of Medicinal Chemistry" w 1997 roku donoszą, że związki z soursop były testowane na komórkach raka piersi w hodowli i okazały się 200 razy bardziej skuteczne w zabijaniu komórek niż leki chemioterapeutyczne.
Badaniom poddano owoce, liście, korzenie, łodygi i nasiona. Annonacyna, jak również inne związki występujące w soursop zwane chinolonami, annopentokinami i dwa alkaloidy, coreximine i reticuline mają potencjał zapobiegania lub spowalniania wzrostu raka.
Przeprowadzono badania, które wykazały, że osoby, które zażywały ekstrakt z soursop miały lepszy system odpornościowy. Wykazano, że ekstrakt jest pomocny w namierzaniu i zabijaniu komórek rakowych w około 12 typach raka, w tym raka prostaty, okrężnicy, trzustki, piersi i płuc.
Udowodniono, że związki zawarte w ekstrakcie pomagają w spowolnieniu wzrostu złośliwych komórek, nawet lepiej niż silny i powszechnie stosowany środek chemioterapeutyczny, Adriamycyna.
Kiedy pacjenci poddawani są chemioterapii, wszystkie układy organizmu cierpią razem z komórkami złośliwymi. Związki zawarte w ekstrakcie z soursopu selektywnie namierzają i zabijają tylko komórki rakowe, pozostawiając minimalny negatywny wpływ na normalne, zdrowe komórki.
- Białaczka limfocytowa
Białaczka limfocytowa jest rodzajem nowotworu, w którym szpik kostny wytwarza zbyt wiele limfocytów (rodzaj białych krwinek). Jest to częsty rodzaj choroby krwi i szpiku kostnego, który występuje głównie u osób dorosłych.
Badanie wykazało, że acetogeniny, główne związki fitochemiczne występujące w soursop, wykazują toksyczność wobec komórek białaczki limfocytowej u myszy laboratoryjnych. Jest to pozytywne odkrycie dotyczące potencjału soursop w zwalczaniu raka.
- Rak piersi
Kilka badań wskazało na potencjalne zastosowanie soursop w potencjalnych terapiach u pacjentów. Wykazano, że ekstrakty z tej rośliny hamują proliferację komórek raka piersi poprzez indukowanie aktywności cytotoksycznej w liniach komórkowych raka płuc.
- Rak wątroby
Cytotoksyczne działanie ekstraktów z soursop zostało również zaproponowane w wielu badaniach in vitro z wykorzystaniem hodowanych komórek raka wątroby, co sugeruje, że mogą one być potencjalnie stosowane jako opcja leczenia raka wątroby.
Kilka innych badań również wykazało zdolność ekstraktów z soursop do indukowania śmierci komórek rakowych.
- Rak prostaty
Badania z użyciem ekstraktu z liści soursop, ekstraktu wzbogaconego o flawonoidy i ekstraktu wzbogaconego o acetogeninę, podawanych in vivo i in vitro, wykazały również negatywny wpływ na wzrost komórek raka prostaty.
W liściach soursop (graviola) występują synergistyczne interakcje pomiędzy flawonoidami i acetogeninami, które oferują korzyści prozdrowotne, w tym działanie chemoterapeutyczne i chemoprewencyjne.
Badanie to nie tylko wykazało skuteczność ekstraktów z liści soursop w hamowaniu rozwoju raka prostaty, ale także znaczenie stosowania ekstraktów z całych liści dla osiągnięcia najwyższej skuteczności inhibitorów w walce z rakiem.
- Rak trzustki
Podobne badania przeprowadzono nad leczeniem komórek raka trzustki, stosując ekstrakty z soursop (graviola). Rezultatem było zmniejszenie metastazji (rozprzestrzeniania się) komórek raka trzustki.
Zdolność migracyjna komórek nowotworowych została zmniejszona po leczeniu ekstraktem z gravioli, co sugeruje zmniejszoną ruchliwość chorych komórek.
- Rak okrężnicy
Annona muricata, znana jako "zabójca raka" została zbadana w badaniu dotyczącym jej właściwości przeciwnowotworowych na komórki raka okrężnicy. Stwierdzono, że ekstrakty z liści soursop (graviola) mają toksyczne działanie na komórki rakowe, opóźniając ich wzrost. Zablokował również migrację i inwazję komórek rakowych.
Czy soursop może wyleczyć raka?
Podczas gdy korzyści płynące z wykorzystania ekstraktów z soursopu są niewątpliwą potencjalną opcją leczenia raka, ważne jest, aby przyznać, że czynniki takie jak styl życia i ignorancja wobec objawów raka są nadal głównymi czynnikami przyczyniającymi się do wzrostu zachorowalności na raka.
Zmiana stylu życia na lepszy i zdrowszy, lepsze zrozumienie i rozpoznanie oznak i objawów raka są potrzebne, aby zwiększyć szanse na skuteczną walkę z rakiem.
Wiele innych korzyści zdrowotnych wynikających z spożywania soursop
Soursop jest szczególnie korzystny dla wzmocnienia układu odpornościowego.
Większość części rośliny soursop (lub guanabana) są stosowane w tradycyjnych lekach w leczeniu różnych chorób i dolegliwości, w tym zapalenia, reumatyzmu, cukrzycy, nadciśnienia i infekcji pasożytniczych.
Owoce soursop: Owoce są używane tradycyjnie do leczenia bólu stawów, nerwobólów, gorączki, biegunki, czerwonki, wysypki skórnej i infekcji pasożytniczych. Spożywa się je również w celu zwiększenia ilości mleka matki po porodzie.
Liście soursop: Nazwane "zabójcą raka", są używane tradycyjnie do łagodzenia spazmów, zwalczania zapaści, hipoglikemii, zapalenia, zapalenia pęcherza moczowego, bólów głowy, bezsenności i do leczenia raka.
Nasiona Soursop: Nasiona są miażdżone i używane do walki z wewnętrznymi i zewnętrznymi pasożytami i infekcjami robakowymi u ludzi.
- Zwalcza gorączkę denga (Aedes Aegypti)
Aedes aegypti jest komarem wywołującym choroby, który może rozprzestrzeniać wirusy dengi, chikungunya, gorączki Zika, Mayaro i żółtej gorączki. Badania wykazały, że ekstrakty z rośliny soursop były skuteczne przeciwko Aedes aegypti, w połączeniu z nanocząsteczkami srebra, co czyni ekstrakty z tej rośliny dobrym kandydatem do wykorzystania w celu kontroli rozprzestrzeniania się gorączki denga.
- Łagodzi zapalenie stawów
W badaniu in vivo na różnych dawkach liści soursop badano aktywność przeciwartretyczną u szczurów z zapaleniem stawów. Stwierdzono, że wyższe dawki ekstraktu znacząco hamują wydzielanie cytokin prozapalnych, zmniejszając tym samym aktywność przeciwzapalną.
- Zmniejsza gorączkę i napady drgawkowe
W krajach afrykańskich liście gravioli są tradycyjnie używane do kontrolowania gorączki i napadów drgawkowych. Zostały one zbadane w laboratoriach, a wynik pokazał, że ekstrakt roślinny w odpowiednich dawkach znacznie zmniejszył częstość występowania i śmiertelność napadów tonicznych.
- Obniża poziom cukru we krwi
Liście soursop były tradycyjnie stosowane do walki z cukrzycą. Ekstrakty z liści były wstrzykiwane szczurom chorym na cukrzycę przez dwa tygodnie i stwierdzono, że znacząco obniżyły stężenie glukozy we krwi z 21,64 do 4,22 mmol/L.
Ponadto ekstrakt w tej samej dawce znacząco obniżył poziom cholesterolu całkowitego, LDL i trójglicerydów w surowicy krwi.
- Hamuje stany zapalne
Badania pokazują, że liście soursop mogą być stosowane zarówno przeciwko ostrym jak i przewlekłym stanom zapalnym. Wykazano również, że owoce soursop hamują mediatory stanu zapalnego, co sprawia, że owoc ten jest naturalnym środkiem przeciwbólowym.
Od pokoleń soursop jest stosowany miejscowo na rany, skaleczenia i spożywany w celu uśmierzenia bólu. Roślina ta ma imponujące właściwości lecznicze uspokajające i przeciwzapalne, które sprawiają, że jest to ważny owoc do jedzenia, aby utrzymać stan zapalny z dala.
- Przeciwstarzeniowe
Aktywność antyoksydacyjna liści soursop została uznana za super-iod. Roślina ta jest bogata w różne przeciwutleniacze, witaminę C i E, które chronią przed stresem oksydacyjnym powodującym stany zapalne i przedwczesne starzenie się komórek.
Regularne spożywanie soursop zapewnia zwiększoną wytrzymałość i energię, jednocześnie spowalniając proces starzenia się.
- Obniża ciśnienie krwi
Niekontrolowane wysokie ciśnienie krwi może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób serca, cukrzycy i udaru. Badania wykazały, że leczenie myszy laboratoryjnych ekstraktem z liści soursop znacznie obniżyło ciśnienie krwi, nie wpływając na pracę serca.
- Wzmacnia układ odpornościowy
Wszystkie wyżej wymienione badania wskazują, że soursop (graviola/guanabana) ma wysoką aktywność antyoksydacyjną, ma korzystny wpływ na zapobieganie różnym dolegliwościom. Są to zdecydowanie pozytywne oznaki, że roślina soursop posiada doskonałe właściwości lecznicze, które wzmacniają układ odpornościowy.
- Zwalcza infekcje pasożytnicze
Ze względu na antybakteryjną i przeciwpasożytniczą naturę soursopu, jest on powszechnie stosowany w krajach tropikalnych, gdzie infekcje pasożytnicze są powszechne. Ten super owoc może być spożywany w całości w celu zwalczania infekcji grzybiczych, bakteryjnych i pasożytów jelitowych.
Parzenie herbaty z liści soursop jest doskonałym sposobem na oczyszczenie jelit z infekcji i wzmocnienie układu odpornościowego.
- Zmniejsza stany zapalne skóry i wypryski
Sok z liści soursop może być stosowany na egzemę lub trądzik na skórze, dwa razy dziennie. Zabieg ten może pomóc złagodzić stany zapalne i wypryski.
Nasiona Soursop można również suszyć i kruszyć na proszek, a następnie zrobić z nich pastę z dodatkiem oleju kokosowego, którą nakłada się na dotknięte chorobą obszary skóry w celu poprawy wyglądu plam starczych i przebarwień.
- Poprawia jakość snu
Soursop jest często stosowany jako środek uspokajający w niektórych kulturach. Liście można zaparzyć, aby uzyskać napój, który pomaga promować sen. Przeciwzapalne i kojące właściwości soursopu sprawiają, że jest on bardzo korzystny w łagodzeniu stresu i niepokoju. Liście soursopu można umieścić w poszewce na poduszkę, aby poprawić jakość snu.
Wskazówki dotyczące spożycia
Kupując owoce soursop należy wybierać owoce z dużą ilością kolców na powierzchni, ponieważ są one najlepsze. Unikać owoców z siniakami lub skazami na skórce.
Owoc soursop o ciemnozielonej skórce jest niedojrzały. Można je kupić niedojrzałe i pozostawić na blacie kuchennym, aby dojrzały. W zależności od tego, kiedy je kupisz, możesz czekać dzień lub kilka dni, zanim dojrzeją.
Z miąższu owoców można zrobić nektar owocowy, smoothie, napoje owocowe, cukierki, sorbety i aromat do lodów.
Jak smakuje soursop?
Dojrzały owoc soursopu ma bogaty, owocowy, lekko słodki, a jednocześnie kwaśny smak. Pozostawia w ustach kwaśny posmak jak ananas i kwaśny cytrusowy smak jak limonka.
Konsystencja jest kremowa i prawie "sznurkowa", włóknista. Krótko mówiąc, smak soursopu jest niepodobny do żadnego innego owocu. Trzeba go spróbować, aby go docenić.
Jak jeść soursop?
Soursop należy spożywać tylko wtedy, gdy jest w pełni dojrzały. Jak rozpoznać, że soursop jest dojrzały?
Kiedy na skórce pojawi się żółty odcień, a skórka stanie się miękka po naciśnięciu, oznacza to, że jest gotowy do spożycia. Zjedz go od razu lub przechowuj w lodówce nie dłużej niż dwa dni po osiągnięciu dojrzałości.
Umyj owoce, aby pozbyć się brudu i kurzu. Miąższ soursopu można wydobyć na dwa sposoby:
- Przekrój owoc na pół, wzdłuż. Za pomocą dłoni oderwij owoc od skórki i zjedz go. Możesz również użyć łyżki do oderwania owocu od skórki. Gdy owoc jest dojrzały, miąższ łatwo oddziela się od skórki. Należy zrobić nacięcie na skórce owocu i obrać go. Gdy owoc jest dojrzały, skórka łatwo się odrywa.
Jedząc owoc soursop, wypluwaj pestki.
Jeśli zamierzasz przygotować z niego smoothie, musisz usunąć wszystkie pestki.
Przygotuj sok lub smoothie z soursopu
Ze względu na konsystencję miąższu soursopu, wyciskanie soku za pomocą sokowirówki może być trudne, ponieważ staje się on papką. Najbliżej tego celu jest zrobienie smoothie z soursopu.
Jak zrobić sok z soursopu:
- Używając noża, przetnij owoc wzdłuż i obierz z kolczastej skórki. Kiedy owoc jest dojrzały, skórka łatwo się odrywa. Niedojrzała ma cierpki smak i może być niejadalna. Czystymi rękami przekrój dojrzały owoc, aby usunąć nasiona. W blenderze umieść miąższ soursop, dodaj trochę wody kokosowej (lub po prostu wody) i zmiksuj. W razie potrzeby można dodać kefir, mleko migdałowe lub inne owoce, takie jak banan lub awokado, i zmiksować na bogate smoothie.
Parzenie herbaty z liści soursopu
Liście soursopu można gotować w celu naturalnego leczenia różnych stanów zapalnych, takich jak zapalenie stawów, podagra, bóle pleców lub po prostu w celu wzmocnienia układu odpornościowego.
Gotuj 5-6 liści w 3 szklankach wody, aż pozostanie około jednej filiżanki, odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Pij ten napar codziennie rano przez około 3-4 tygodnie, aby określić postępy w dolegliwościach.
Potencjalne skutki uboczne spożywania liści soursop
Chociaż soursop jest doskonały dla wielu korzyści zdrowotnych, unikaj spożywania go w nadmiarze przez dłuższy czas. Duże ilości jego związków alkaloidowych, zwłaszcza z liści, mogą powodować objawy neurologiczne podobne do choroby Parkinsona.
- 26 maja 2021