Soursop zabija różne rodzaje raka, 200x bardziej skuteczny niż chemioterapia!

News

Soursop (Annona muricata), znany również jako graviola, guyabano lub guanábana, jest kłującym, zielonym owocem tropikalnym, który jest szeroko badany ze względu na swoje wyjątkowe zdolności do walki z rakiem.

Soursop osiąga długość około 12 cali i wagę do 15 funtów.

Jego smak został opisany jako mieszanka truskawki i ananasa, z nutą kwaśnego smaku cytrusów. Liście soursop fruit mają niesamowite właściwości lecznicze, które sprawiają, że można je wykorzystać jako składnik kilku ziołowych produktów zdrowotnych.

Korzyści żywieniowe wynikające z soursopu

Soursop zawiera węglowodany jako główny składnik odżywczy i jest wolny od tłuszczu, cholesterolu i sodu.

Ten kłujący owoc zawiera znaczne ilości witaminy C, B1 i B2. Jest doskonałym źródłem wapnia, miedzi, błonnika, żelaza, magnezu, niacyny, fosforu, potasu, ryboflawiny i tiaminy.

Liście są bogate w kilka ważnych związków, w tym wapń, fruktozę i białko.

Wiele zalet soursopu wynika z jego właściwości antyoksydacyjnych, do których należą: alkaloidy, saponiny, terpenoidy, flawonoidy, kumaryny, laktony, antrachinony, garbniki, fenole i fitosterole. Ta grupa fitochemikaliów znana jest z właściwości zwalczających choroby i nowotwory, które mogą nawet opóźniać wzrost guzów.

Fitoskładniki znajdujące się w soursop sprawiają, że owoc ten jest również naturalnie przeciwwirusowy, przeciwpasożytniczy, przeciwbakteryjny i przeciwzapalny.

Jak soursop leczy raka?

Soursop szybko zyskuje popularność jako przedmiot badań ze względu na szerokie spektrum silnych czynników przeciwnowotworowych, określanych jako acetogeniny, które odgrywają kluczową rolę w leczeniu wielu odmian raka. Acetogeniny są długołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi, silnymi inhibitorami oksydazy NADH w błonach plazmatycznych komórek rakowych.

Badania opublikowane w "Journal of Medicinal Chemistry" w 1997 roku donoszą, że związki z soursop były testowane na komórkach raka piersi w hodowli i okazały się 200 razy bardziej skuteczne w zabijaniu komórek niż leki chemioterapeutyczne.

Badaniom poddano owoce, liście, korzenie, łodygi i nasiona. Annonacyna, jak również inne związki występujące w soursop zwane chinolonami, annopentokinami i dwa alkaloidy, coreximine i reticuline mają potencjał zapobiegania lub spowalniania wzrostu raka.

Przeprowadzono badania, które wykazały, że osoby, które zażywały ekstrakt z soursop miały lepszy system odpornościowy. Wykazano, że ekstrakt jest pomocny w namierzaniu i zabijaniu komórek rakowych w około 12 typach raka, w tym raka prostaty, okrężnicy, trzustki, piersi i płuc.

Udowodniono, że związki zawarte w ekstrakcie pomagają w spowolnieniu wzrostu złośliwych komórek, nawet lepiej niż silny i powszechnie stosowany środek chemioterapeutyczny, Adriamycyna.

Kiedy pacjenci poddawani są chemioterapii, wszystkie układy organizmu cierpią razem z komórkami złośliwymi. Związki zawarte w ekstrakcie z soursopu selektywnie namierzają i zabijają tylko komórki rakowe, pozostawiając minimalny negatywny wpływ na normalne, zdrowe komórki.

  • Białaczka limfocytowa

Białaczka limfocytowa jest rodzajem nowotworu, w którym szpik kostny wytwarza zbyt wiele limfocytów (rodzaj białych krwinek). Jest to częsty rodzaj choroby krwi i szpiku kostnego, który występuje głównie u osób dorosłych.

Badanie wykazało, że acetogeniny, główne związki fitochemiczne występujące w soursop, wykazują toksyczność wobec komórek białaczki limfocytowej u myszy laboratoryjnych. Jest to pozytywne odkrycie dotyczące potencjału soursop w zwalczaniu raka.

  • Rak piersi

Kilka badań wskazało na potencjalne zastosowanie soursop w potencjalnych terapiach u pacjentów. Wykazano, że ekstrakty z tej rośliny hamują proliferację komórek raka piersi poprzez indukowanie aktywności cytotoksycznej w liniach komórkowych raka płuc.

  • Rak wątroby

Cytotoksyczne działanie ekstraktów z soursop zostało również zaproponowane w wielu badaniach in vitro z wykorzystaniem hodowanych komórek raka wątroby, co sugeruje, że mogą one być potencjalnie stosowane jako opcja leczenia raka wątroby.

Kilka innych badań również wykazało zdolność ekstraktów z soursop do indukowania śmierci komórek rakowych.

  • Rak prostaty

Badania z użyciem ekstraktu z liści soursop, ekstraktu wzbogaconego o flawonoidy i ekstraktu wzbogaconego o acetogeninę, podawanych in vivo i in vitro, wykazały również negatywny wpływ na wzrost komórek raka prostaty.

W liściach soursop (graviola) występują synergistyczne interakcje pomiędzy flawonoidami i acetogeninami, które oferują korzyści prozdrowotne, w tym działanie chemoterapeutyczne i chemoprewencyjne.

Badanie to nie tylko wykazało skuteczność ekstraktów z liści soursop w hamowaniu rozwoju raka prostaty, ale także znaczenie stosowania ekstraktów z całych liści dla osiągnięcia najwyższej skuteczności inhibitorów w walce z rakiem.

  • Rak trzustki

Podobne badania przeprowadzono nad leczeniem komórek raka trzustki, stosując ekstrakty z soursop (graviola). Rezultatem było zmniejszenie metastazji (rozprzestrzeniania się) komórek raka trzustki.

Zdolność migracyjna komórek nowotworowych została zmniejszona po leczeniu ekstraktem z gravioli, co sugeruje zmniejszoną ruchliwość chorych komórek.

  • Rak okrężnicy

Annona muricata, znana jako "zabójca raka" została zbadana w badaniu dotyczącym jej właściwości przeciwnowotworowych na komórki raka okrężnicy. Stwierdzono, że ekstrakty z liści soursop (graviola) mają toksyczne działanie na komórki rakowe, opóźniając ich wzrost. Zablokował również migrację i inwazję komórek rakowych.

Czy soursop może wyleczyć raka?

Podczas gdy korzyści płynące z wykorzystania ekstraktów z soursopu są niewątpliwą potencjalną opcją leczenia raka, ważne jest, aby przyznać, że czynniki takie jak styl życia i ignorancja wobec objawów raka są nadal głównymi czynnikami przyczyniającymi się do wzrostu zachorowalności na raka.

Zmiana stylu życia na lepszy i zdrowszy, lepsze zrozumienie i rozpoznanie oznak i objawów raka są potrzebne, aby zwiększyć szanse na skuteczną walkę z rakiem.

Wiele innych korzyści zdrowotnych wynikających z spożywania soursop

Soursop jest szczególnie korzystny dla wzmocnienia układu odpornościowego.

Większość części rośliny soursop (lub guanabana) są stosowane w tradycyjnych lekach w leczeniu różnych chorób i dolegliwości, w tym zapalenia, reumatyzmu, cukrzycy, nadciśnienia i infekcji pasożytniczych.

Owoce soursop: Owoce są używane tradycyjnie do leczenia bólu stawów, nerwobólów, gorączki, biegunki, czerwonki, wysypki skórnej i infekcji pasożytniczych. Spożywa się je również w celu zwiększenia ilości mleka matki po porodzie.

Liście soursop: Nazwane "zabójcą raka", są używane tradycyjnie do łagodzenia spazmów, zwalczania zapaści, hipoglikemii, zapalenia, zapalenia pęcherza moczowego, bólów głowy, bezsenności i do leczenia raka.

Nasiona Soursop: Nasiona są miażdżone i używane do walki z wewnętrznymi i zewnętrznymi pasożytami i infekcjami robakowymi u ludzi.

  • Zwalcza gorączkę denga (Aedes Aegypti)

Aedes aegypti jest komarem wywołującym choroby, który może rozprzestrzeniać wirusy dengi, chikungunya, gorączki Zika, Mayaro i żółtej gorączki. Badania wykazały, że ekstrakty z rośliny soursop były skuteczne przeciwko Aedes aegypti, w połączeniu z nanocząsteczkami srebra, co czyni ekstrakty z tej rośliny dobrym kandydatem do wykorzystania w celu kontroli rozprzestrzeniania się gorączki denga.

  • Łagodzi zapalenie stawów

W badaniu in vivo na różnych dawkach liści soursop badano aktywność przeciwartretyczną u szczurów z zapaleniem stawów. Stwierdzono, że wyższe dawki ekstraktu znacząco hamują wydzielanie cytokin prozapalnych, zmniejszając tym samym aktywność przeciwzapalną.

  • Zmniejsza gorączkę i napady drgawkowe

W krajach afrykańskich liście gravioli są tradycyjnie używane do kontrolowania gorączki i napadów drgawkowych. Zostały one zbadane w laboratoriach, a wynik pokazał, że ekstrakt roślinny w odpowiednich dawkach znacznie zmniejszył częstość występowania i śmiertelność napadów tonicznych.

  • Obniża poziom cukru we krwi

Liście soursop były tradycyjnie stosowane do walki z cukrzycą. Ekstrakty z liści były wstrzykiwane szczurom chorym na cukrzycę przez dwa tygodnie i stwierdzono, że znacząco obniżyły stężenie glukozy we krwi z 21,64 do 4,22 mmol/L.

Ponadto ekstrakt w tej samej dawce znacząco obniżył poziom cholesterolu całkowitego, LDL i trójglicerydów w surowicy krwi.

  • Hamuje stany zapalne

Badania pokazują, że liście soursop mogą być stosowane zarówno przeciwko ostrym jak i przewlekłym stanom zapalnym. Wykazano również, że owoce soursop hamują mediatory stanu zapalnego, co sprawia, że owoc ten jest naturalnym środkiem przeciwbólowym.

Od pokoleń soursop jest stosowany miejscowo na rany, skaleczenia i spożywany w celu uśmierzenia bólu. Roślina ta ma imponujące właściwości lecznicze uspokajające i przeciwzapalne, które sprawiają, że jest to ważny owoc do jedzenia, aby utrzymać stan zapalny z dala.

  • Przeciwstarzeniowe

Aktywność antyoksydacyjna liści soursop została uznana za super-iod. Roślina ta jest bogata w różne przeciwutleniacze, witaminę C i E, które chronią przed stresem oksydacyjnym powodującym stany zapalne i przedwczesne starzenie się komórek.

Regularne spożywanie soursop zapewnia zwiększoną wytrzymałość i energię, jednocześnie spowalniając proces starzenia się.

  • Obniża ciśnienie krwi

Niekontrolowane wysokie ciśnienie krwi może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób serca, cukrzycy i udaru. Badania wykazały, że leczenie myszy laboratoryjnych ekstraktem z liści soursop znacznie obniżyło ciśnienie krwi, nie wpływając na pracę serca.

  • Wzmacnia układ odpornościowy

Wszystkie wyżej wymienione badania wskazują, że soursop (graviola/guanabana) ma wysoką aktywność antyoksydacyjną, ma korzystny wpływ na zapobieganie różnym dolegliwościom. Są to zdecydowanie pozytywne oznaki, że roślina soursop posiada doskonałe właściwości lecznicze, które wzmacniają układ odpornościowy.

  • Zwalcza infekcje pasożytnicze

Ze względu na antybakteryjną i przeciwpasożytniczą naturę soursopu, jest on powszechnie stosowany w krajach tropikalnych, gdzie infekcje pasożytnicze są powszechne. Ten super owoc może być spożywany w całości w celu zwalczania infekcji grzybiczych, bakteryjnych i pasożytów jelitowych.

Parzenie herbaty z liści soursop jest doskonałym sposobem na oczyszczenie jelit z infekcji i wzmocnienie układu odpornościowego.

  • Zmniejsza stany zapalne skóry i wypryski

Sok z liści soursop może być stosowany na egzemę lub trądzik na skórze, dwa razy dziennie. Zabieg ten może pomóc złagodzić stany zapalne i wypryski.

Nasiona Soursop można również suszyć i kruszyć na proszek, a następnie zrobić z nich pastę z dodatkiem oleju kokosowego, którą nakłada się na dotknięte chorobą obszary skóry w celu poprawy wyglądu plam starczych i przebarwień.

  • Poprawia jakość snu

Soursop jest często stosowany jako środek uspokajający w niektórych kulturach. Liście można zaparzyć, aby uzyskać napój, który pomaga promować sen. Przeciwzapalne i kojące właściwości soursopu sprawiają, że jest on bardzo korzystny w łagodzeniu stresu i niepokoju. Liście soursopu można umieścić w poszewce na poduszkę, aby poprawić jakość snu.

Wskazówki dotyczące spożycia

Kupując owoce soursop należy wybierać owoce z dużą ilością kolców na powierzchni, ponieważ są one najlepsze. Unikać owoców z siniakami lub skazami na skórce.

Owoc soursop o ciemnozielonej skórce jest niedojrzały. Można je kupić niedojrzałe i pozostawić na blacie kuchennym, aby dojrzały. W zależności od tego, kiedy je kupisz, możesz czekać dzień lub kilka dni, zanim dojrzeją.

Z miąższu owoców można zrobić nektar owocowy, smoothie, napoje owocowe, cukierki, sorbety i aromat do lodów.

Jak smakuje soursop?

Dojrzały owoc soursopu ma bogaty, owocowy, lekko słodki, a jednocześnie kwaśny smak. Pozostawia w ustach kwaśny posmak jak ananas i kwaśny cytrusowy smak jak limonka.

Konsystencja jest kremowa i prawie "sznurkowa", włóknista. Krótko mówiąc, smak soursopu jest niepodobny do żadnego innego owocu. Trzeba go spróbować, aby go docenić.

Jak jeść soursop?

Soursop należy spożywać tylko wtedy, gdy jest w pełni dojrzały. Jak rozpoznać, że soursop jest dojrzały?

Kiedy na skórce pojawi się żółty odcień, a skórka stanie się miękka po naciśnięciu, oznacza to, że jest gotowy do spożycia. Zjedz go od razu lub przechowuj w lodówce nie dłużej niż dwa dni po osiągnięciu dojrzałości.

Umyj owoce, aby pozbyć się brudu i kurzu. Miąższ soursopu można wydobyć na dwa sposoby:

  • Przekrój owoc na pół, wzdłuż. Za pomocą dłoni oderwij owoc od skórki i zjedz go. Możesz również użyć łyżki do oderwania owocu od skórki. Gdy owoc jest dojrzały, miąższ łatwo oddziela się od skórki. Należy zrobić nacięcie na skórce owocu i obrać go. Gdy owoc jest dojrzały, skórka łatwo się odrywa.

Jedząc owoc soursop, wypluwaj pestki.

Jeśli zamierzasz przygotować z niego smoothie, musisz usunąć wszystkie pestki.

Przygotuj sok lub smoothie z soursopu

Ze względu na konsystencję miąższu soursopu, wyciskanie soku za pomocą sokowirówki może być trudne, ponieważ staje się on papką. Najbliżej tego celu jest zrobienie smoothie z soursopu.

Jak zrobić sok z soursopu:

  • Używając noża, przetnij owoc wzdłuż i obierz z kolczastej skórki. Kiedy owoc jest dojrzały, skórka łatwo się odrywa. Niedojrzała ma cierpki smak i może być niejadalna. Czystymi rękami przekrój dojrzały owoc, aby usunąć nasiona. W blenderze umieść miąższ soursop, dodaj trochę wody kokosowej (lub po prostu wody) i zmiksuj. W razie potrzeby można dodać kefir, mleko migdałowe lub inne owoce, takie jak banan lub awokado, i zmiksować na bogate smoothie.

Parzenie herbaty z liści soursopu

Liście soursopu można gotować w celu naturalnego leczenia różnych stanów zapalnych, takich jak zapalenie stawów, podagra, bóle pleców lub po prostu w celu wzmocnienia układu odpornościowego.

Gotuj 5-6 liści w 3 szklankach wody, aż pozostanie około jednej filiżanki, odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Pij ten napar codziennie rano przez około 3-4 tygodnie, aby określić postępy w dolegliwościach.

Potencjalne skutki uboczne spożywania liści soursop

Chociaż soursop jest doskonały dla wielu korzyści zdrowotnych, unikaj spożywania go w nadmiarze przez dłuższy czas. Duże ilości jego związków alkaloidowych, zwłaszcza z liści, mogą powodować objawy neurologiczne podobne do choroby Parkinsona.