Jak przygotować owoce i warzywa do wyciskania soku

News

Wyciskanie soku będzie proste, ale warto wykorzystywać wskazówki, dzięki którym zawsze uda się uzyskać najlepsze rezultaty. Na pewno trzeba wybierać produkty świadomie zastanawiając się z czego nasz sok powstanie. Postaramy się tutaj powiedzieć coś o przygotowaniu owoców i warzyw, które mają być na sok przerobione. Jak należy myć owoce i warzywa? Wszystkie owoce gromadzimy razem i kładziemy na blacie obok zlewozmywaka. Jeśli chcemy korzystać z sita również warto je mieć pod ręką. Myjemy owoce pod letnią albo też chłodną wodą. Nie używamy nigdy wody bardzo zimnej ani gorącej.

Czasami warto użyć do mycia niektórych warzyw szczotki. Warto sprawdzić czy nie będzie ona nadmiernie twarda, nie można bowiem uszkodzić skóry takich warzyw. Po myciu sprawdzamy, czy na owocach i warzywach nie ma żadnych resztek ziemi, brudu czy piasku. Jeśli są jakieś mechaniczne uszkodzenia to je usuwamy nożem nim zaczniemy przerabiać owoce. Elementy nadpsute usuwamy, Staramy się sprawdzać czy nie ma na owocach pleśni, która szybko się przenosi. Jeśli chcemy obrabiać jakieś owoce, które mają twardą i niejadalną skórę to zawsze trzeba je jej pozbawić. Mogą to być takie owoce jak arbuz, mango czy melon.

Owoce cytrusowe także obieramy ze skórki. Jeśli jakieś owoce mają bardzo twarde pestki również powinniśmy je usunąć przed przerabianiem. Takie owoce jak jabłka czy gruszki należy przekroić, ponieważ ich nasienne gniazda mogą być spleśniałe i trzeba do sprawdzić. Jabłka wygodnie kroi się z użyciem specjalnego urządzenia, które jednym ruchem dzieli je na 8 części. Można taki sprzęt kupić w większości sklepów wielkopowierzchniowych. Jeśli mamy twarde owoce to warto je kroić na mniejsze części, ponieważ dzięki temu surowiec będzie lepiej wyciśnięty i uda się pozyskać więcej soku. Te kilka rad na pewno będzie pomocnych i dzięki nim początkowi użytkownicy wyciskarek lepiej sobie poradzą z przygotowywaniem soku.