Pij soki bezpośrednio po ich przygotowaniu
Wiele składników odżywczych a przede wszystkim witaminy są wrażliwe na pewne czynniki zewnętrzne takie jak powietrze, światło czy temperatura. Przykładem, który to obrazuje będą między innymi jabłka, która po przekrojeniu i zostawieniu będą nam brązowieć i stracą swoje walory smakowe i odżywcze. Taki stan rzeczy związany jest z utlenianiem a więc tym, że produkt jest bezpośrednio wystawiony na działanie tlenu. W przypadku soków, które są świeżo wyciskane działa to tak samo, tylko ten proces jest dużo szybszy. Wynika to z tego, że w soku nie ma już błonnika w takiej ilości, która będzie miała spowalniający wpływ na działanie czynników zewnętrznych
Proces utlenienia będzie zmniejszał stopniowo ilość witamin w soku. Straty te mogą sięgnąć kilkudziesięciu procent. Dlatego właśnie taki świeży sok trzeba spożywać od razu po przygotowaniu. Dzięki temu można być pewnym, że wtedy te wszystkie składniki odżywcze są jeszcze w soku obecne i jego spożycie będzie dla nas korzystne. Dodatkowo oczywiście takie soki ze świeżych owoców będą się szybko psuły i również dlatego warto je wypić zaraz po przygotowaniu. Czasami takie soki można przechowywać w lodówce nawet do kilkunastu godzin, ale trzeba dokładnie sprawdzić, który sok można tak przechowywać.
Dużo będzie bowiem zależeć od tego jakie konkretnie owoce czy warzywa były wykorzystywane do jego przygotowywania. Jeśli zobaczymy jak szybko soki tracą swoje właściwości pewnie zastanowimy się jak to jest z sokami pasteryzowanymi i ile tam jest wartych uwagi składników? Tak naprawdę trzeba powiedzieć, że to abstrakcja, by mówić o tych sokach jako o zdrowych. W rzeczywistości mechanizm ich przygotowywania sprawia, że praktycznie nie ma tam wartościowych składników i dlatego ich spożywanie nie ma większego sensu. Jeśli wiec chcemy spożyć naprawdę wartościowy zdrowy sok to po prostu zdecydujemy się na jego przygotowanie samodzielnie i potem od razu go wypijmy.
- 21 stycznia 2016