Poznaj największy na świecie owoc drzewa, który jest arsenałem potężnych środków antyrakowych.

News

Jackfruit (Artocarpus heterophyllus), znany jest również jako nangka, langka, drzewo laurowe, fenne, jakfruit, a czasem po prostu jaca, jack lub jak.

Ten bogaty w historie owoc, okrzyknięty niedawno kolejnym "cudownym jedzeniem", jest pożywnym jedzeniem, które należy często spożywać, jeśli można się na nim zdobyć. Rośnie on wyłącznie w tropikach i jest nieco trudny do znalezienia tego świeżego owocu w innych częściach świata, ale nie jest to niemożliwe.

Dla osób mieszkających w krajach zachodnich, jackfruit może być czymś niezwykłym. Cały dojrzały owoc jest masywny i jest to największy owoc drzewiasty. Chociaż jego średnia waga wynosi około 10 do 25 funtów, z łatwością może urosnąć do 35 kilogramów (80lbs) i jest znacznie większy od wielkiego arbuza!

Jackfruit ma charakterystyczny słodki i owocowy aromat, który utrzymuje się w pomieszczeniu długo po spożyciu. Wewnątrz owocu znajdują się setki arbuzów, które mają jadalne nasiona (wymagające ugotowania/palenia). Ten słodki owoc jest opisywany jako zapach kombinacji ananasa i banana, a jego konsystencja jest żucia.

Czy Jackfruit i Durian są takie same, czy też pochodzą z tej samej rodziny?

Nie mylimy się z durianem, oba owoce wyglądają podobnie, ale są zupełnie innymi owocami. Nie są nawet spokrewnione.

Oba owoce mają ciernisty wygląd, wydzielają silne zapachy i są pyszne dla mieszkańców. Jednym z łatwiejszych sposobów na odróżnienie duriana od owocu chlebowca wyglądem, jest że durian (czyli "kolce") jest spiczasty i ostry. Trudno jest trzymać duriana gołymi rękoma bez "szturchania" (chyba że jesteś ekspertem od durianów!).

Owoc chlebowca jest znacznie większym owocem, a "ciernie" są mniejsze i "tępe". Oba mają wyraźny, silny aromat, który jest inny i może odpychać cudzoziemców, którzy nie znają zapachu. Dla miejscowych, te owoce są niebiańskie!

Korzyści żywieniowe z owoców chlebowca

Ten gigantyczny owoc jest bogaty w różnorodne fitoskładniki, izoflawony, lignany i saponiny, które są silnymi przeciwutleniaczami o właściwościach antynowotworowych.

Jeśli chodzi o wartość odżywczą, owoce chlebowca są pozbawione białka, minerałów i niektórych witamin. Większość z tych składników odżywczych jest dostępna w dojrzałym i niedojrzałym miąższu owocu. Nawet jadalne nasiona są odżywcze po ugotowaniu.

Miąższ owoców chlebowca jest bardzo bogaty w ryboflawinę. Surowy owoc jest bogaty w witaminę C, witaminę A i witaminę B6. Jest również dobrym źródłem minerałów: żelaza, cynku, sodu, folianu, manganu, magnezu, potasu i miedzi.

Jeśli próbujesz schudnąć, porcja dojrzałych owoców chlebowca jest deserem bez poczucia winy. Każda porcja ma pełny błonnik pokarmowy, a przy tym zawiera niewiele cukru i tłuszczu. Filiżanka owocu chlebowca zawiera tylko 155 kalorii.

Korzyści zdrowotne jackfruita

Jackfruit jest również znany jako "cudowny uzdrowiciel"! W krajach Azji Południowej owoc ten jest uważany za idealny dla tych, którzy potrzebują dodatkowej siły ciała. Oto kilka zaskakujących powodów, aby codziennie spożywać porcje owoców chlebowca:

Anty-raki: Owoce chlebowca są bogate w różne fitonutrienty, które zwalczają wolne rodniki w organizmie i pomagają zapobiegać rakowi i wielu chorobom. Według badań, fitoskładniki wiążą się z receptorami w ten sam sposób, co estrogeny, i znacznie zmniejszają ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów.

Antyoksydanty: Przeciwutleniacze to substancje, które chronią komórki przed rodnikami tlenowymi, które niszczą składniki komórek. Fenole i flawonoidy (formy przeciwutleniaczy), są skoncentrowane na miąższu owocu - pomagają obniżyć stan zapalny w organizmie.

Anemia: Niedokrwistość to kwestia niskiego poziomu żelaza we krwi. Żelazo jest potrzebne do produkcji hemoglobiny, składnika czerwonych krwinek odpowiedzialnego za przenoszenie tlenu i składników odżywczych w całym organizmie. Osoby cierpiące na anemię często odczuwają niesamowite zmęczenie w ciągu dnia, nawet przy odpowiednim odpoczynku. Niedokrwistość powoduje również duszność, słabą koncentrację i kołatanie serca.

Poziom cukru we krwi, równowaga: Spośród owoców, jackfruit ma najwyższą zawartość wody i błonnika pokarmowego. Jest też bardzo niski w tłuszczach, cukrach (mimo słodkiego smaku) i skrobi. Oznacza to, że owoc chlebowca jest bardzo korzystny w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi. Jeśli masz nadwagę, masz zespół metaboliczny lub jesteś chory na cukrzycę, prawdopodobnie masz zaburzenia równowagi cukrowej we krwi. W takim przypadku, jedzenie świeżych owoców chlebowca może pomóc.

Zdrowie kości: Owoce chlebowca są bogate w minerały, w tym wapń i fosfor, które są potrzebne do wzmocnienia kości. Twoje kości potrzebują dużo wapnia i fosforu, aby naprawić i utrzymać wytrzymałość kości. Prawdopodobnie potrzebujesz więcej tych minerałów, jeśli masz osteoporozę lub masz 40 lat.

Zaparcie: Zaparcia są często spowodowane brakiem błonnika pokarmowego w diecie. Jeśli często czujesz się nieswojo, spróbuj jeść co najmniej dwie porcje owoców chlebowca dziennie. W ten sposób otrzymasz około 6 gramów błonnika, który pomoże Ci w łagodzeniu zaparć i zdrowym trawieniu.

Ochrona DNA: Obecność folianów w owocach chlebowca chroni Twoje DNA przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.

Energia: Jeśli masz problemy ze zmęczeniem, spróbuj spożywać owoce chlebowca. Owoce chlebowca są bardzo bogate w witaminę b6 lub pirydoksynę. Pirydoksyna jest ważna dla prawidłowej produkcji energii i pomaga nerwom działać jak najlepiej.

Zdrowie oczu: Owoce chlebowca mają wysoką zawartość witaminy A i beta-karotenu, dzięki czemu są zdrowymi owocami, które należy włączyć do diety, aby poprawić wzrok. Pomaga chronić przed rozwojem katarakty i innymi problemami z oczami.

Serce zdrowe: Regularne spożywanie owoców chlebowca przynosi korzyści dla zdrowia Twojego serca. Miąższ owocu nie zawiera praktycznie żadnych tłuszczów. Ponadto duża zawartość błonnika pokarmowego (2,6 grama na każdą porcję w filiżance) może pomóc ograniczyć utlenianie się cholesterolu i obniżyć poziom trójglicerydów.

Układ odpornościowy: Jak każdy inny owoc, jedzenie owoców chlebowca pomaga dostarczyć organizmowi wielu różnych składników odżywczych. Szczególnie wysoka jest zawartość witaminy C, która działa jako antyoksydant chroniący organizm przed stresem oksydacyjnym. Zawartość polisacharydów w owocach chlebowca przyczynia się do poprawy i wzmocnienia systemu odpornościowego.

Magnez i potas wzmacniają: Dzięki wysokiej zawartości magnezu i potasu, jedzenie owoców chlebowca dostarcza tego minerału, który zapobiega skurczom nóg i mięśni. Ponieważ magnez jest potrzebny dla ponad 300 funkcji enzymatycznych organizmu, minerał ten może zapobiegać niedoborom i poprawiać ogólny stan zdrowia.

Wskazówki dotyczące spożywania owoców chlebowca

Prawdopodobnie świeże owoce chlebowca można znaleźć w opakowaniach jednostkowych na rynkach azjatyckich. Dojrzałe owoce chlebowca są często spożywane w stanie surowym, w celu wykorzystania ich bogatych składników odżywczych. Dojrzałe owoce chlebowca są często konserwowane w solance na eksport, gotowane z mlekiem kokosowym lub dodawane do curry.

Dojrzałe owoce chlebowca mają silny zapach, który utrzymuje się przez długi czas. Wiele osób uważa, że jego słodki smak i atrakcyjny aromat są pyszne. Można go również gotować w syropie jako przyjemną polewę do lodów waniliowych i słodkich wypieków.

Uwaga!

Jackfruit jest bezpieczny do jedzenia. Alergia na owoce chlebowca jest bardzo rzadka i prawie niesłychana. Kupując cały owoc, który jest bardzo duży, można z łatwością nakarmić małą wioskę!

Owoce mają grubą, zieloną skórkę z ciernistym wyglądem na zewnątrz. Wewnątrz ma setki dużych arów otoczonych soczystym, żylastym miąższem. Należy pamiętać, że owoce mają lepki miąższ, więc krojenie i przygotowywanie owoców często skutkuje lepkim bałaganem.

Świeże, dojrzałe owoce chlebowca często spożywa się w całości i nie polecam ich sokowania. Duże pestki chlebowca, podobnie jak pestki awokado, przed spożyciem muszą zostać upieczone lub ugotowane.