Świeżo wyciskane soki kontra sklepowe soki 100%
Jeśli mieliśmy szansę na to, by spróbować soku 100% z półki sklepowej i świeżego soku wyciskanego z owoców to na pewno widzieliśmy znaczącą różnicę. Mowa tutaj będzie nie tylko o smaku, ale także o samopoczuciu po wypiciu takich soków. Trudno nie zadać pytania, dlaczego właśnie tak się dzieje i co sprawia, że nasz organizm tak różnie będzie te soki odbierał? Trzeba przede wszystkim wziąć pod uwagę to jak soki powstają. Świeży, wyciskany sok będzie powstawała z owoców i warzyw, które sami kupimy. Następnie musimy je umyć i przepuścić przez sprzęt taki jak sokowirówka czy wyciskarka.
Mamy kilkanaście minut oczekiwania i dostajemy smaczny, zdrowy sok. Im szybciej wypijemy taki sok tym więcej zdrowotnych właściwości się pojawi. Od razu pojawia się pytanie jaka jest więc różnica? A no taka, że tutaj od produkcji mija kilka minut a przy sklepowym soku może minąć nawet rok. Przez proces pasteryzacji ten sklepowy sok nawet właśnie rok może wytrzymać. Soki takie się podgrzewa i wysoka temperatura zabiera z nich bakterie, które decydują o szybkim psuciu się takiego soku. Jednak nie tylko bakterie są tak niszczone, ale niszczy się również wiele cennych dla zdrowia składników. Pasteryzacja będzie redukować ilość witamin w soku nawet o około 70%. Dodatkowo zaglądając na etykiety takich soków bardzo szybko zobaczymy, że w dużej mierze są to soki, które przygotowuje się na bazie koncentratu.
A wiele osób nie ma o tym zielonego pojęcia. Producenci soków nie transportują owoców z różnych regionów, by je butelkować, ale tam gdzie one rosną przygotowuje się koncentraty z takich owoców i potem w miejscu produkcji się je rozcieńcza przez użycie wody i tak właśnie powstaje sok 100%. Oczywiście ekonomicznie takie rozwiązanie jest korzystne, ale nie ma żadnych wartości zdrowotnych ponieważ taki sok traci wszystkie cenne składniki na etapie produkcji. Przygotowywanie koncentratu zobowiązuje do wykorzystywania wysokiej temperatury i dlatego nie ma mowy o tym, by oczekiwać produktu, który będzie oparty na dobrych witaminach i będzie dla nas zdrowy.
Dlatego właśnie soki samodzielnie przygotowywane są lepsze. Wiemy doskonale jaki surowiec był wykorzystywany do produkcji oraz jaką metodę wybraliśmy do wykonania takiego soku. Jednocześnie od razu możemy go wypić i czerpać z niego te wszystkie cenne składniki, które będą tak dobrze działać na nasz organizm. Dlatego jedynie takie domowe soki zasługują tak naprawdę na uwagę i tylko je można określić sokami 100%, które warto każdego dnia włączyć do swojej diety.
- 25 stycznia 2016