Dlaczego warto kupić wyciskarkę do soków?
Zakup wyciskarki do soków będzie doskonałą inwestycją dla osób zainteresowanych zdrowym odżywianiem oraz utrzymaniem swojego ciała w dobrej formie. Dzięki wyciskarce każdy otrzymuje możliwość przygotowywania w domowym zaciszu bardzo zdrowego i smacznego soku.
Zalety świeżo wyciśniętego soku z owoców lub warzyw można wyliczać niemal w nieskończoność. Warto pamiętać, aby wybrać profesjonalną wyciskarkę do soków, a więc wolnoobrotową, z dużym otworem do podawania składników oraz łatwą w czyszczeniu. Wyciskarka powinna gwarantować najwyższą jakość uzyskiwanego soku.
Poniżej przedstawiono najważniejsze korzyści wynikające z zakupu wyciskarki do soków.
Świeży sok jest najzdrowszy
Soki dostępne w sklepach mogą posiadać w swoim składzie konserwanty, które mają wydłużyć termin ich przydatności. Dodatkowo aby mogły być zdatne do spożycia dłużej niż przez dobę po wyciśnięciu, są poddawane zabiegowi pasteryzacji. W jego trakcie taki sok (uzyskiwany na przemysłową skalę), traci wiele witamin i składników, a do tego znacznie zmieniają jego walory smakowe (niestety na niekorzyść).
Uzyskiwane dzięki wyciskarce soki są pozbawione konserwantów, zachowują pełnię wartości odżywczych i posiadają niepowtarzalny smak i aromat. W dobie coraz bardziej powszechnej żywności wysoce przetworzonej, fast foodów oraz słodkich napojów, picie świeżych soków pozwala na powrót do naturalnego i zdrowego dla organizmu sposobu odżywiania.
Łatwiej wypić sok z wielu warzyw i owoców niż je zjeść
Kolejną zaletą z włączenia świeżych soków do swojej diety, jest możliwość dostarczenia znacznie większej ilości witamin, minerałów i cennych przeciwutleniaczy, niż próbując spożyć w takiej samej ilości składniki soku w całości. Przykładowo łatwiej wypić sok z kilograma lub dwóch warzyw i owoców, niż zjeść je na raz w surowej formie. Oznacza to, że dzięki wyciskarce można wydobyć z nich to co najcenniejsze, a w konsekwencji zapewnić ciału potężną i naturalną bombę witaminową.
Bez dodatku cukru, tylko naturalnie występujące węglowodany
Warto rozważyć zakup wolnoobrotowej wyciskarki do soków także z innego powodu. Wiele z dostępnych w sklepach soków jest sztucznie dosładzanych, a ich smak może być dodatkowo normalizowany substancjami zakwaszającymi (np. kwaskiem cytrynowym).
Tymczasem sok przygotowany za pomocą wyciskarki zawiera jedynie naturalnie występujące w owocach i warzywach węglowodany. Dzięki temu jest przyjaźniejszy dla organizmu i nie powoduje nadmiernego odkładania tkanki tłuszczowej.
Szybkie przygotowanie, wystarczy zadbać o składniki
Przygotowanie świeżego soku zabiera dosłownie kilka minut. Szczególnie gdy wybierze się najwyższej klasy wyciskarkę wolnoobrotową z dużym otworem na podawanie składników. Jedyne o co należy wcześniej zadbać to zapas ulubionych warzyw i owoców. Warto dodać, że idealnym dodatkiem do soków pod względem zdrowotnym oraz smakowym będą także przyprawy jak np. imbir, cynamon, mięta, chilli, kardamon itd.
Każdy kto spróbuje soku wyciśniętego za pomocą profesjonalnej wyciskarki (np ) już nigdy nie będzie chciał sięgnąć do soków ze sklepowej półki.
- 27 czerwca 2019