Z jakich owoców warto wyciskać sok? Poznaj ich właściwości zdrowotne cz II
Sok z cytryn. Cytryny co praktycznie każdy wie mają bardzo dużą ilość witaminy C, największa spośród wszystkich owoców. Mają również w swoim składzie wiele błonnika, ale pozbawione są sodu i tłuszczu. Dlatego właśnie cytryna doskonale radzi sobie z hamowaniem wchłaniania się tłuszczów z pokarmu przez organizm. Skórka z cytryny będzie bogata w naturalne substancje roślinne takie elementy jaki fitoskładniki określane jako monoterpeny. Dzięki nim chronimy się przed komórkami rakowymi. Sok figowy. To sok, który stosuje się w leczeniu hemoroidów oraz niektórych nowotworów takich jak rak skóry. Zaleca się ich spożywanie również przy astmie oraz w przypadku cukrzycy. Figi są pomocne w walce z nudnościami, bólami głowy, gorączką czy kaszlem. Nie będą rosnąć w naszym klimacie i dlatego są trudno dostępne.
Jeśli jednak uda się je kupić to na pewno można przygotowywać z nich pyszny sok mieszając między innymi z jabłkami. Jeśli wykorzystujemy funkcję homogenizacji będzie się dało także zrobić dżem czy deser. Sok z granatów. Lista zalet jakie niesie za sobą sok z granatów jest naprawdę bardzo długa. Jest to produkt, który będzie ujędrniał skórę, może wpływać na większą wytrzymałość mięśni, zwiększy poziom energii czy wytrzymałość organizmu. Dzięki niemu będzie można redukować tkankę tłuszczową, da się walczyć z powstającymi zmarszczkami, można zwalczać te już istniejące, da się poprawić wzrok, walczyć ze słabością kości czy elastycznością stawów. Może poprawić pracę naszych dróg moczowych, funkcjonowanie trawienia oraz pomaga walczyć z bezsennością. Dzięki niemu da się regulować cykl menstruacyjny i można starać się o utrzymanie stabilności emocjonalnej.
Poprawiamy przez sok z granatów pamięć, wpływamy na lepszy wzrost włosów. Jest to również świetny lek dla kobiet w okresie menopauzy. Wyciskarki do soku z granatem dobrze sobie radzą, dlatego bez problemu taki sok uda się przygotować. Sok z grejprutów. Sok przygotowany z grejpfruta to doskonały produkt, który będzie działał korzystnie na system odpornościowy. Jest to również doskonałe źródło witaminy C tak samo jak inne owoce cytrusowe. Dzięki nim da się walczyć z formowaniem się komórek rakowych. Lepiej będzie funkcjonować nasze trawienie, nie będzie problemów z krwawieniem dziąseł. Grejpfrut to również doskonały owoc w przypadku walki z grypą czy kaszlem dzięki temu, że jest w nim duża ilość witaminy C. Pozwala radzić sobie z wysokim poziomem złego cholesterolu.
- 18 stycznia 2016