Sprawdź Ksantony z Mangosteen w celu zahamowania wzrostu komórek rakowych.

News

Mangosteen (Nazwa naukowa: Garcinia mangostana) nazywana jest "królową owoców tropikalnych". Każdy owoc jest mniej więcej wielkości małej pomarańczy. Ma piękną egzotyczną, fioletową, grubą skórkę, o śnieżnobiałej, soczystej, pysznej skórce.

Owoc ma od czterech do dziesięciu soczystych, mięsistych, trójkątnych segmentów, jak wnętrze pomarańczy lub cytryny. Każdy kawałek zawiera kilka białawych pestek, które nie są jadalne i mają gorzki smak.

Tekstura miąższu mangostanu jest miękka jak miąższ flaszowca, z tą różnicą, że mangostan ma formę. Owoce zostały opisane jako słodkie, aromatyczne i pyszne.

Korzyści żywieniowe z mangostanu

Mangostan jest niskokaloryczny i nie zawiera tłuszczów nasyconych ani cholesterolu. Jest bardzo bogaty w błonnik pokarmowy, dobre źródło witamin A i C oraz uczciwe źródło witamin złożonych z grupy B, takich jak tiamina, niacyna, foliany, kwas pantotenowy, pirydoksyna, ryboflawina.

Zawiera również doskonałą ilość minerałów, takich jak wapń, miedź, żelazo, mangan i magnez, fosfor i cynk. Mangostan zawiera fitoskładniki takie jak karoten A, karoten-beta i kryptoksantyna-beta.

Korzyści zdrowotne wynikające z zastosowania mangostanu

Trądzik: Naturalne właściwości antybakteryjne i antybakteryjne związki mangostanu są bardzo skuteczne w leczeniu jelit, co prowadzi do leczenia wielu powszechnych problemów skórnych, takich jak trądzik, przebarwienia skóry, skóra tłusta i sucha.

Przeciwzapalne: Właściwości przeciwzapalne są niezwykle korzystne dla osób cierpiących na bóle kulszowe, których nie można kontrolować za pomocą leczenia farmaceutycznego. Spożywanie kilku mangostanów dziennie może pomóc w złagodzeniu bólu ze względu na działanie inhibitora cox-2.

Antyoksydanty: Mangostan zawiera klasę naturalnie występujących związków polifenolowych znanych jako ksantony. Pochodne ksantonu alfa i gamma-mangostyny okazały się mieć doskonałe właściwości przeciwzapalne. Ksantony są doskonałym lekarstwem na różne choroby układu krążenia, mogą leczyć komórki uszkodzone przez wolne rodniki, spowalniać proces starzenia, zapobiegać chorobom zwyrodnieniowym oraz zapobiegać pogorszeniu stanu fizycznego i psychicznego.

Przepływ krwi: Mangostan pomaga promować czerwone krwinki i chroni przed anemią. Może poprawić przepływ krwi, powodując rozszerzenie naczyń krwionośnych, co pomaga chronić przed miażdżycą (stwardnieniem tętnic), wysokim cholesterolem, przeciążeniem serca i silnymi bólami w klatce piersiowej.

Ciśnienie krwi: Wysoka zawartość minerałów, takich jak miedź, mangan i magnez, a także potasu zapewnia ochronę przed udarami i chorobami wieńcowymi serca. Jest ważnym składnikiem płynów ustrojowych i komórkowych oraz reguluje pracę serca i ciśnienie krwi.

Rak: Wysoka zawartość przeciwutleniaczy w mangoście jest pomocna w zapobieganiu rakowi. Silne i skuteczne przeciwutleniacze chronią organizm przed wolnymi rodnikami, które powodują stres oksydacyjny, który może prowadzić do ciężkich stanów chorobowych.

Cataracts: Ponieważ mangostan pomaga zwiększyć przepływ krwi do oka i ma wysoką zawartość antyoksydantów, może chronić przed zaćmą i poprawiać wzrok.

Objawy zimna i grypy: Mangostan jest bogaty w witaminę C, która jest silnym, rozpuszczalnym w wodzie przeciwutleniaczem; witamina C zapewnia ochronę przed takimi infekcjami jak grypa i usuwa szkodliwe, prozapalne wolne rodniki.

Menstruacja: Jedzenie tego pysznego owocu przez kilka dni, prowadzące do miesiączki, może zmniejszyć objawy przedmiesiączkowe, takie jak zawroty głowy, huśtawki nastroju i nadciśnienie.

Gruźlica: Mangostan zawiera silne właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze, które uzdrawiają jelita i układ odpornościowy, co czyni go korzystnym w pobudzaniu słabego układu odpornościowego. Jego hamujące działanie przeciwko szkodliwym bakteriom może być skuteczne u pacjentów cierpiących na gruźlicę.

Utrata masy ciała: Ksantony w skórze mangostanu są używane do odchudzania i zapobiegania przyrostowi masy ciała, ponieważ jest skuteczny w spalaniu tłuszczów.

Mangostan i jego właściwości walczące z rakiem

Mangostan był przedmiotem wielu badań antynowotworowych, a ich wyniki były jak dotąd bardzo pozytywne. Stwierdzono, że owoc mangostanu zawiera co najmniej 20 znanych ksantonów, które mają działanie prewencyjne wobec raka u zwierząt laboratoryjnych.

Badanie przeprowadzone przez Department of Pharmacy Practice na University of Illinois w Chicago College of Pharmacy wykazało, że mangostan może skutecznie spowalniać wzrost komórek i guzów raka prostaty.

The International Journal of Oncology opublikował w 2016 roku badanie, które wykazało, że alfa-mangostyna spowodowała zaprogramowaną śmierć komórek rakowych. Stwierdzono, że ten polifenol może być stosowany jako suplement diety, a także jako potencjalny związek leczniczy w raku piersi.

W badaniu opublikowanym w czasopiśmie Food and Chemical Toxicology zbadano właściwości antynowotworowe surowego etanolowego wyciągu z owocni mangostanu na ludzki rak kolczystokomórkowy i czerniaka. Wyciąg z mangostanu wykazał silne działanie przeciwrakowe na obie linie komórkowe raka skóry, wykazując jego potencjał jako naturalnego leczenia raka skóry.

Ksantony z wyciągów z mangostanu okazały się być naturalnym środkiem chemiczno-preparującym i mają potencjał jako leki przeciwnowotworowe. Ksantony z perykarpu, całych owoców, twardzieli i liści mangostanu znane są z szerokiego spektrum właściwości farmakologicznych, w tym działanie przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe.

Porady dotyczące spożycia

Szukaj świeżych mangostanów, które mają skórę o ciemnoczerwonym kolorze. Te niebiesko-czarne są dalekie od dojrzałych. Powinny czuć się ciężkie ze względu na swój rozmiar. Unikaj owoców, które mają suchą i plamistą skórę. Zachowaj ostrożność kupując je bezpośrednio od rolników, ponieważ nasiona mango często przyciągają mrówki i mogą ukrywać się pod "zielonymi płatkami" przy łodydze.

Dojrzałe owoce, jeśli są niezjedzone, powinny być przechowywane w lodówce w całości, aby zapobiec ich dalszemu dojrzewaniu. Spożywać w ciągu tygodnia.

Świeże owoce mango są pyszne do spożycia w pojedynkę lub jako dodatek do innych owoców tropikalnych, takich jak durian, papaja, arbuz, ananas lub winogrona. Ze względu na nasiona, mangostan nie może być spożywany w formie soku.

Uwaga:

Ze względu na właściwości przeciwzakrzepowe mangostanu, spożywanie mangostanu może zwiększyć ryzyko krwawienia u osób, które są na rozrzedzaczach krwi lub cierpią na zaburzenia krwi. Jeśli jesteś umówiony na zabieg operacyjny, ważne jest, aby przerwać przyjmowanie mangostanu co najmniej dwa tygodnie przed zabiegiem. Możesz również dowiedzieć się, jakie są inne naturalne rozcieńczalniki krwi, na które należy zwracać uwagę.