Mądrzejsze odżywianie dla zdrowszego serca: 7 pytań do Roberta Leightona

News

Mądrzejsze odżywianie dla zdrowszego serca: 7 pytań do Roberta Leightona

Książka The Kardea Gourmet: Smart and Delicious Eating for a Healthy Heart (LINX) ukazuje się w tym miesiącu, aby zbiegać się z Amerykańskim Miesiącem Serca. Napisana przez Richarda Collinsa, MD i Roberta Leightona -- z Susan Buckley RD -- książka jest po części książką kucharską, a po części poradnikiem żywieniowym, ale jej celem jest poprowadzenie Cię w kierunku zdrowego dla serca, pysznego stylu odżywiania.

The Kardea Gourmet to współpraca trzech osób: kardiolog prewencyjny poświęcony utrzymaniu ludzi w zdrowiu; domowy kucharz, smakosz i były szef czekolady z problemem cholesterolu; oraz zarejestrowany dietetyk, który spędza swoje dni na trenowaniu ludzi na temat zdrowego odżywiania i utraty wagi.

Współautor Robert Leighton jest założycielem Kardea Nutrition. Założył firmę podczas poszukiwania nieleczniczych sposobów na walkę z dziedzicznym problemem z cholesterolem.

Leighton usiadł ostatnio z redaktorem naczelnym Diet-to-Go Johnem McGranem, aby odpowiedzieć na 7 pytań dotyczących zdrowego odżywiania i odwrócenia trendu otyłości, który jest związany z chorobami serca i innymi poważnymi problemami zdrowotnymi.

Diet-to-Go: Dlaczego potrzebna jest jeszcze jedna książka o "mądrym i pysznym jedzeniu dla zdrowego serca?".

Robert Leighton: Oto dobra wiadomość. Wskaźniki zgonów z powodu chorób serca i udaru mózgu nadal spadają. Złe wieści są takie, że co 40 sekund, Amerykanin umiera z powodu zdarzeń sercowo-naczyniowych, takich jak zawał serca lub udar mózgu. A oto gorsza wiadomość: amerykańskie serce jest bardziej chore niż kiedykolwiek wcześniej.

Tylko dzięki dramatycznemu wzrostowi użycia środków farmaceutycznych i procedur medycznych byliśmy w stanie zapobiec epidemii zawałów serca i udarów mózgu.

Możemy patrzeć, aby winić osobę za złe nawyki żywieniowe i brak ćwiczeń. Wystarczy przeczytać dowolną liczbę książek na temat zdrowia serca lub diety, a oni powiedzą ci, co robić. Czy my to robimy? Ogólnie rzecz biorąc, nie!

Ale nie obwiniajmy ofiary. Indywidualne wysiłki, aby jeść zdrowo dla serca są przytłoczone przez nasz gorączkowy tryb życia, który sprawił, że bardziej zarządzane przez przetworzonych i przygotowanych żywności, które dostarczają wysoki poziom składników odżywczych, które szkodzą i niewiele składników odżywczych, które pomagają. Zdrowe odżywianie wysiłki również są wykolejone przez fakt, że szkodliwe żywności są znacznie tańsze niż naprawdę zdrowej żywności.

W realiach współczesnej Ameryki, The Kardea Gourmet oferuje actionable ramy dla kierowania podróż do zdrowego odżywiania serca, w naszym własnym tempie, w oparciu o nasze własne ryzyko, gusta i preferencje stylu życia.

Analizuje dietę śródziemnomorską, badania chińskie i inne stare sposoby odżywiania. Patrzy poza niski tłuszcz kontra dobry tłuszcz i niskie węglowodany kontra dobre węglowodany. Analizuje to, czego uczymy się w klinikach i laboratoriach badawczych.

Patrzy również poza "co jemy" na "jak gotujemy", oferując zestaw pysznych przepisów, które można dostosować wzdłuż podróży. Pomaga sterować zachciankami tak, aby zapewnić sobie lata witalnego, zdrowego dla serca życia.

DTG: Co jest nie tak z tradycyjną dietą zachodnią?

RL: Za każdym razem kiedy jemy, uruchamiamy niezliczone reakcje chemiczne w naszym organizmie. Naukowcy medyczni koncentrują się na okresie poposiłkowym - 4 do 6 godzin po posiłku, aby lepiej zrozumieć ich wpływ na tętnice. Kiedy te reakcje zachodzą pod kontrolą w okresie poposiłkowym, podtrzymujemy życie. Kiedy płonie jak szalony ogień, wyrządzamy naszym tętnicom - w naszych sercach, w naszych mózgach, w całym naszym ciele - szkodę.

Standardowa Amerykańska Dieta (SAD) wprowadza wiele niezdrowych składników do mniej zdrowych przepisów. Następnie łączymy te niezdrowe przepisy w jeszcze mniej zdrowe posiłki. Wtedy jemy w nadmiarze. Posiłek po posiłku, Amerykanie podsycają dzikie ognie.

Kardea Gourmet uczy, jak łączyć głównie zdrowe składniki (z tymi, które kochamy, ale mogą nas nie kochać), aby stworzyć zdrowe przepisy. Następnie omawiamy, w jaki sposób można dopasować większość zdrowych przepisów, aby stworzyć zdrowsze posiłki, zachowując kontrolę nad popożarowym spalaniem.

DTG: W jaki sposób zła dieta szkodzi sercu i odwrotnie, w jaki sposób dieta pomaga sercu powrócić do zdrowia?

RL: Na zdrowie naszych tętnic wpływa wiele czynników. Cholesterol LDL, podwyższone ciśnienie krwi, stany zapalne i cukier we krwi wyrządzają szkody. Nadmierna waga również może zaszkodzić. Inne czynniki, takie jak cholesterol HDL i być może wysoki poziom antyoksydantów we krwi, mogą wspierać zdrowie serca i tętnic.

Różne pokarmy i różne składniki odżywcze mogą bardzo znacząco wpływać na te czynniki, dobre i złe. Te składniki odżywcze również pomagają lub szkodzą każdemu człowiekowi w różnym stopniu.

DTG: A co jeśli źle się odżywiasz od 30 lat lub dłużej... czy jest jakaś nadzieja?

RL: Zawsze jest nadzieja! Badania medyczne takie jak doktorzy. Esselstyn, Ornish i Fuhrman wykazali, że naturalne diety oparte na roślinach - bogate w składniki odżywcze, które pomagają, a ubogie w te, które mogą zaszkodzić - są skuteczną metodą leczenia chorób serca.

Wyzwaniem jest oczywiście to, że są to diety trudne do utrzymania w nowoczesnej Ameryce. Kardea Gourmet pomaga przełożyć zalecenia tych lekarzy na coś, co jest trwałe i przyjemne.

DTG: Jakich produktów nie powinniśmy jeść NIGDY, a jakie powinniśmy jeść ZAWSZE?

RL: Według naszej wiedzy, nie istnieje nic, co byłoby sprzedawane jako żywność, która zabija już po jednej porcji. Nie ma też pokarmów, które byłyby lekarstwem na wszystko, niezależnie od tego ile ich jemy. Tak naprawdę mamy problem z trendami na superzdrową żywność, które nieuchronnie się załamują.

Dwadzieścia lat temu, to był błonnik owsiany i niski poziom tłuszczu. Następnie przenieśliśmy się do dobrych tłuszczów i dobrych węglowodanów. A potem przyszedł wysoki przeciwutleniacz super owoce jak acai, granat i jagody. We wszystkich tych produktach jest trochę dobra. Same w sobie, nie są szczególnie terapeutyczne.

DTG: Widzę, że twój plan zakłada, że będziemy dążyć do diety opartej na roślinach. Ja lubię mięso... bardzo. Czy możesz mnie nawrócić?

RL: Ja też lubię mięso. Tak jak dr Collins. Właśnie znajdujemy sposoby, aby włączyć do naszej diety mniej pokarmów pochodzenia zwierzęcego.

Proszę przeczytać dowolną liczbę dostępnych na rynku książek kucharskich o zdrowym sercu. Zalecają one, by w każdym posiłku ograniczyć ilość mięsa do 4 uncji. Czy kiedykolwiek widziałeś 4 uncje steku na talerzu? To naprawdę śmieszne. Musiałam pomyśleć o wykorzystaniu mięsa w inny sposób.

Wołowe bourguignon stało się warzywnym bourguignon z wołowiną. Po kilku latach, stało się warzywnym bourguignon z grzybami Portobello i prawdziwkami. W moim gotowaniu, zaczęłam myśleć o mięsie jako o kolejnym składniku, który ma dodać smaku i tekstury, a nie rządzić na talerzu.

Jeśli jednak zależy Ci na dużej ilości mięsa, zastanów się, w jaki sposób jest ono przyrządzane. Wykazano, że mięso smażone w płomieniach, gotowane w wysokich temperaturach, dobrze wysmażone i smażone w głębokim tłuszczu jest szkodliwe, podczas gdy istnieją dowody na to, że chude mięso gotowane w niższych temperaturach nie szkodzi nam tak bardzo.

Istnieją również dowody na to, że wołowina z wolnego wybiegu i żubrówka mają lepszy profil odżywczy niż wołowina karmiona kukurydzą. Należy jednak pamiętać, że zdrowe odżywianie to nie tylko unikanie pokarmów, które szkodzą, ale także cieszenie się pokarmami, które pomagają.

Będziesz zdrowszy, jeśli odpowiednio dobierzesz mięso. Zastąp pieczone ziemniaki z masłem pełnoziarnistym zbożem, takim jak obniżający poziom cholesterolu pilaw jęczmienny.

I na koniec, nie bierz żadnych zaleceń żywieniowych na wiarę. Celem jest osiągnięcie swoich celów w zakresie kluczowych, możliwych do kontrolowania czynników związanych ze zdrowiem serca: cholesterolu, ciśnienia krwi, poziomu cukru we krwi i stanów zapalnych. Niezależnie od tego, czy mięso jest w diecie czy nie, skup się na tych celach.

DTG: Przejście na dietę roślinną zawsze wydaje się być zbyt pracochłonne jeśli chodzi o gotowanie i tworzenie zróżnicowanego menu. Czy jedzenie wegetariańskie może być naprawdę proste i smaczne?

Roślinność nie powinna być rozumiana jako wegetarianizm. Jest wielu wegetarian, którzy jedzą niezdrową kombinację pokarmów. Jest wielu ludzi, którzy jedzą mięso, sery i ryby, którzy mają o wiele zdrowszą dietę, pamiętaj tylko, że nie korzystają z najzdrowszego sposobu odżywiania się.

Filozofia oparta na roślinach jest bardzo przydatna w prowadzeniu zdrowego odżywiania. W miarę przechodzenia na dietę roślinną będziesz spożywać więcej pokarmów, które pomagają, a mniej tych, które szkodzą.

Czy to może być pyszne? To jest interesujące pytanie. Cztery lata temu, kiedy zaczynałam swoją podróż, nie uwierzyłabym, że będę miała takie pragnienia jak dzisiaj. Małe kroki, podejmowane z biegiem czasu, wszystkie w tym samym kierunku, zasadniczo zmieniły to, co uważam za pyszne.

Myślę, że trudniejsze wyzwanie polega w mniejszym stopniu na smaku, a w większym na łatwości. Misją Kardei jest próba sprawienia, by składanie zdrowego posiłku było łatwiejsze i przyjemniejsze. Diet-to-Go robi to samo. Sieci restauracji i supermarketów również próbują.

To nie jest tak, że niezdrowa żywność nie jest nadal tam. Wiele z tych restauracji nie mogłoby utrzymać się na rynku, gdyby serwowały tylko zdrową żywność. Ale widzimy szerszy wybór zdrowej żywności dostępne jak płatki owsiane w Starbucks i McDonalds, niższe sodu żywności i tańsze owoce i warzywa w Walmart, "Health-Starts-Here" przygotowane żywności w Whole Foods.