Korzyści z picia świeżo wyciskanych soków część i
Mamy naprawdę wiele powodów, dla których warto będzie pić świeżo wyciśnięty sok. Przede wszystkim jest to część naszej zbilansowanej diety, dzięki której łatwo będzie zadbać o swoje zdrowie. W przeciwieństwie do soków ze sklepów ten świeżo wyciśnięty charakteryzuje się tym, że jest pełen witamin i minerałów oraz innych składników odżywczych. Spożywanie takiego soku to między innymi silniejszy układ odpornościowy oraz zdecydowanie lepsze zdrowie. Nie znaczy to jednak, że wszystkie owoce czy warzywa będzie się dało spożywać tylko w formie soku. Zawsze musimy dbać o to, by to naszego organizmu docierał błonnik, który będzie regulował pracę jelit. W soku także się znajdzie, dlatego jego spożywanie to zawsze zdrowy nawyk żywieniowy.
Wstępne „strawienie” pożywienia. Obecnie wiele osób źle się odżywia i przez to pojawiają się problemy z trawieniem spożywanych pokarmów. Jeśli wyciskamy sok to będziemy w stanie z owoców wybrać wszystko to co najcenniejsze dla naszego organizmu. Jednocześnie dostaniemy wszystko tak podzielone na składniki w soku, że nasz organizm nie będzie się musiał długo męczyć z trawieniem, jakby się to stało w momencie spożywania owoców czy warzyw w całości. Wszystkie składniki soku będą więc dla naszego organizmu po prostu łatwo przyswajalne i szybko nasz organizm będzie z nich korzystał. Jedyna rzecz, którą organizm będzie robił to zacznie wchłaniać te składniki do komórek.
Szybki zastrzyk składników odżywczych. Spożywanie takich soków to właśnie gwarancja, że nasz organizm otrzymuje szybką dawkę cennych dla niego składników bez oczekiwania na trawienie wszystkiego co zjemy co może trwać nawet kilkanaście godzin. Mamy wiele terapii żywieniowych, w których świeże soki są tak naprawdę elementem obowiązkowym i ich spożywanie będzie koniecznością. Nasz organizm będzie dostawał dawkę energii z takiego soku, a jednocześnie będzie oszczędzał swoją energię, gdy nie będzie musiał wykonywać trwającego długi czas trawienia tych składników żywieniowych, które będą spożywane.
- 11 stycznia 2016